"60 lat ochrony przeciwpożarowej w powiecie ełckim 1945 - 2005" (Komenda Powiatowa Państwowej Straży Pożarnej w Ełku, 2005)
Przedstawiono historię ochrony przeciwpożarowej powiatu ełckiego. W latach 40. rdzeniem ochrony przeciwpożarowe całego powiatu była Miejska Straż Pożarna w Ełku. W 1945 roku liczyła siedmiu-dziewięciu strażaków, później zaś od 12 do 14 strażaków. W 1956 roku po przekształceniu struktur urzędowych straży (utworzenie komend), jednostka uzyskała nazwę „Zawodowa Straż Pożarna w Ełku”, a od 1992 roku funkcjonuje jako Państwowa Straż Pożarna.
Ryszard Skawiński, Jarosław Franczuk, Mirosław Hołubowicz.
Keywords: Ochrona przeciwpożarowa; Historia pożarnictwa; Organizacja straży pożarnych; Komendy straży pożarnych; Województwo warmińsko-mazurskie