‘Fundamental reform’: What it could and should look like - Murphy, Pete.; Lakoma, Katarzyna.
Autorzy przedstawiają raport o tym, co może się wydarzyć po ogłoszeniu przez ministra spraw wewnętrznych dalszej reformy straży pożarnej i ratownictwa. W lipcu 2020 r. rząd ogłosił dwuczęściowy przegląd wewnętrzny komisarzy policji i przestępczości (PCC) oraz komisarzy policji, straży pożarnej i przestępczości (PFCC). Pierwsza część miała zdać sprawozdanie Sekretarzowi Stanu do października 2020 r., a druga miała rozpocząć się po zbliżających się majowych wyborach samorządowych. Pierwsza część miała koncentrować się na wzmocnieniu modelu „Komisarz”, a w szczególności na jego mechanizmach odpowiedzialności, odporności, legitymizacji i kontroli przed majowymi wyborami. Druga część polegała na rozszerzeniu i wzmocnieniu roli PCC/PFCC (i wariantu burmistrza), koncentrując się na „długoterminowych reformach i potencjale szerszej wydajności” z myślą o ich wdrożeniu przed wyborami w 2024 r.
Pete Murphy, Katarzyna Lakoma.
Keywords: Organizacja straży pożarnych; administracja straży pożarnej; Wielka Brytania