Bierne zabezpieczenie przeciwpożarowe: Czy ``bierność'' się opłaca? - Złoto, Marek.
Przedstawiono czym jest bierne zabezpieczenie przeciwpożarowe oraz rolę w ochronie budynków czynnych i biernych zabezpieczeń. Omówiono rodzaje zabezpieczeń biernych, a także sposoby zabezpieczania elementów konstrukcji budynku (konstrukcje drewniane, przepusty i otwory techniczne). Zaprezentowano główne ogniochronne grupy produktów: bloczki i przegrody, piany, obejmy, masy i taśmy uszczelniające itp.
Marek Złoto.
Keywords: Środki ogniochronne; Zabezpieczenie przeciwpożarowe; izolacja; Odporność ogniowa; Zabezpieczenia ogniochronne