Dobrowolna ocena wyrobów prowadzona przez polskie i europejskie jednostki - Zboina, Jacek.; Mazur, Marlena.; Mroczko, Grzegorz
Działalność jednostek certyfikujących wyroby w obszarze dobrowolnym nabiera z roku na rok coraz większego znaczenia. Jednostki krajowe i europejskie prowadzą tę działalność według okreslonych kryteriów i zasad wynikających m.in. z przepisów prawa, norm oraz wytycznych organów akredytujących i notyfikujących. Celem niniejszego artykułu jest przybliżenie przykładów praktyki wybranych jednostek certyfikujących w zakresie dobrowolnej certyfikacji wyrobów i jej znaczenia dla rynku wyrobów na przykładzie certyfikacji wyrobów budowlanych służących do ochrony przeciwpożarowej i innych.
Jacek Zboina, Grzegorz Mroczko.
Keywords: atestacja; Certyfikacja zgodności; Materiały budowlane