Zavismost` predela ognestojkosti stroitel`nych betonnych konstrukcij ot vłażnosti betona - Novak, S. V.
W artykule określono zależności między odpornością ogniową konstrukcji budowlanych z betonu, charakteryzowaną przez utratę zdolności izolacji cieplnej i wilgotnością betonu. Ustalono, że wartość graniczna odporności ogniowej betonowych konstrukcji budowlanych, charakteryzowanej poprzez utratę zdolności termoizolacyjnych, w dużej mierze zależy od wilgotności betonu. Dlatego do standardów lub innych dokumentów normatywnych należy wnieść poprawki dotyczące obszaru upowszechnienia wyników badań, uwzględniając istnienie dużej zależności między odpornością ogniową a wilgotnością betonu
Novak S.V.
Keywords: Eurokody; Konstrukcje betonowe; Odporność ogniowa; Bezpieczeństwo pożarowe