"Blazer to the Rescue!". The role of puppetry in enhancing fire prevention and preparedness for young children
Od dawna istnieje w nas przekonanie, że publiczna edukacja jest jedną z najtańszych metod ograniczenia zagrożenia życia ludzkiego. Do tego celu są często wykorzystywane takie narzędzia i formy, jak m.in. promowanie bezpieczeństw pożarowego w mediach w postaci kreskówek, książek, czy też specjalnie przygotowanych przedstawień kukiełkowych dla małych dzieci. Maluchy szukając idoli do naśladowania, wzorują się na postaciach z bajek, które powinny promować wzorowe postepowanie na wypadek różnego rodzaju zagrożeń w tym w szczególności - podstawowe zasady bezpieczeństwa pożarowego. Jest to doskonały przykład wpływu świadomości młodych ludzi i kształtowania ich postaw na zdarzenia niebezpieczne, jak: pożary, wypadki, powodzie itp.
J. Lidstone.
Keywords: edukacja społeczeństwa; dzieci; Bezpieczeństwo pożarowe