Flame retardancy behavior of zinc borate
Podano wyniki badań skuteczności ognioochronnej boranu cynku na własności palne polichlorku winylu. W przeprowadzonych eksperymentach wykorzystano analizę spektralną w podczerwieni oraz metody analityczne. Jako impregnaty zastosowano różne typy boranów cynku oraz ich mieszaniny. Wyniki badań mechanizmu oddziaływania boranu cynku na PCW wskazują, że w płomieniu tworzy się chlorek boru BCl3, który oddziaływuje inhibicyjnie na spalanie PCW. Opisano szczegółowo warunki przeprowadzenia eksperymentów oraz mechanizm uodporniania przeciwogniowego PCW.
Y. Yang, X. Shi, R. Zhao.
Keywords: Odporność ogniowa; Środki ogniochronne; Badania pożarnicze