Kinetics of the nonisothermal degradation of styrene-butadien rubber
Opisano wyniki badań nieizotermicznego rozkładu gumy styrenowo-butadienowej (SBR) prowadzonego metodą termograwimetryczną, w różnych szybkościach grzania od 10 oC/min. do 50 oC/min. w warunkach dynamicznych. Wielkości kinetyczne obliczano metodami analitycznymi z krzywych TGA. Otrzymane energie aktywacji rozkładu SBR zmieniały się w zależności od szybkości grzania. Zanalizowano różnice otrzymanych energii aktywacji z danymi literaturowymi.
S.Ch. Oh, H.P. Lee, S.-Ch. Yi, K.O. Yoo.
Keywords: materiały gumowe; Tworzywa sztuczne; Badania pożarnicze; Rozkład termiczny