Flame spread over solid surface coated with a layer of noncombustible porous material
Przedstawiono wyniki badań rozprzestrzeniania się płomienia po powierzchni polimetakrylanu metylu pokrytego warstwą piasku. Rezultaty eksperymentu wskazują, że na szybkość rozprzestrzeniania się płomienia w takich warunkach ma wpływ wielkość ziaren i grubość warstwy piasku. Im grubość warstwy piasku wzrasta, zmniejsza się szybkość rozprzestrzeniania się płomienia. Jest to spowodowane izolującym wpływem piasku zmniejszającym absorpcję ciepła przez tworzywo oraz dyfuzję tlenu do materiału palnego.
J.H. Wang, C.Y.H. Chao.
Keywords: Badania pożarnicze; Tworzywa sztuczne; Palność