The development and mitigation of backdraft: a realscale shipboard study
Opisano wyniki badań eksperymentalnych zjawiska backdraft przeprowadzonych w rzeczywistej skali pożaru statku. Wyniki badań pokazały, że podstawowymi wielkościami decydującymi o rozwoju backdraft jest: frakcja, masa paliwa biorąca udział w zjawisku, przegrody budowlane oraz warunki wentylacji i sposoby walki ze zjawiskiem backdraft - podanie wodnych prądów rozpylonych w czasie pożaru statku - co zdecydowanie rozcieńcza atmosferę pożaru i redukuje frakcję masy paliwa.
D.T. Gottuk, M.J. Peatross, J.P. Farley, F.W. Williams.
Keywords: zjawisko backdraft; Badania pożarnicze