Ognennyj żar pri gorenii vybrosov uglevodorodnogo topliva. II - Teplovoe izluczenie
Przedstawiono model przenoszenia ciepła podczas zjawiska ``fireball'', powstałego w wyniku zapalenia chmury par węglowodorów w pobliżu powierzchni ziemi. Opisano sposób obliczenia powierzchni promieniowania w ``kuli ognistej'' dla poszczególnych gazów spalinowych, przy założeniu, że spaliło się od 1 do 10 3 kg paliwa.
G.M. Makhviladze, S.E. Jakuš, J.P. Roberts.
Keywords: Symulacja; zjawisko fireball; spalanie; promieniowanie cieplne/termiczne; Badania pożarnicze; Gazy