Measurements of the effects of smoke on active circuits
Dym jest najczęstszą przyczyną strat pożarowych urządzeń i instalacji elektrycznych. Stąd też aktualnie w instalacjach elektrycznych elektrowni jądrowych stosuje się nowe dymoszczelne wyposażenie. Omówiono badania trzech możliwych uszkodzeń urządzeń cyfrowej techniki pomiarowej:1)-obwodów, 2)-korozyjności, 3)-wzbudzenia zakłóceń pojemności. Szczegółowo przedstawiono sposoby przeprowadzenia testów oddziaływania korozyjnego dymu na cyfrowe urządzenia pomiarowe wg. czterech standardów międzynarodowych.
Tina J. Tanaka.
Keywords: Przyrządy pomiarowe; badania; Urządzenia elektryczne; Instalacje elektryczne; Dym