Défense civile, une exigence tré actuelle
Zgodnie z rozporządzeniem z 1959 r. Minister Spraw Wewnętrznych powołał organizację Obrony Cywilnej. Ze względu na katastrofy przemysłowe, problemy aprowizacyjnej podczas sytuacji kryzysowych, rozwój nowych form zagrożeń np. terroryzmu-zmieniły się zadania OC. Przedstawiono pięć zakresów aktywności OC, zadania stawiane Obronie i Bezpieczeństwu Ludności oraz pozostającym w jej dyspozycji sił i środków.
Tł.tyt.: Obrona cywilna wymogiem bardzo aktualnym
Keywords: Obrona cywilna; Sytuacje kryzysowe; Prognozowanie zagrożeń