The thermal characteristics of different intumescent coatings
Powłoki pęczniejące są od lat skutecznym sposobem zabezpieczenia przeciwpożarowego różnych materiałów. W artykule omówiono wyniki badań specjalnego typu powłoki pęczniejącej, której działanie opiera się na zwęglaniu i tworzeniu pianki na powierzchni materiału, uniemożliwiającej dostęp tlenu do spalającej się powierzchni. Powłoka utrzymuje się w procesie polikondensacji dodając specjalne dodatki modyfikujące własności powłoki. Własności ognioochronne powłoki określono badając cechy pożarowe zabezpieczonego materiału przy strumieniu ciepła = 35 kW/M2.
Maria Władyka-Przybylak, Ryszard Kozlowski.
Keywords: Tworzywa sztuczne; badania; zwęglanie; Zabezpieczenie przeciwpożarowe; Środki ogniochronne