Smolder of Cellulosic Fabrics. III. The Control of Radical Driven Reactions
Zbadano wpływ temperatury na rozkład włókien celulozowych tzw. programową reakcję temperatury (TPR-Temperature Programmed Reaction). Badania przeprowadzono w warunkach wewnętrznych atmosfery, gdzie udowodniono zwiększony stopień rozkładu 6-ciu próbek fabrycznych celulozy po uprzednim ich naświetleniu promieniowaniem UV. Wyniki badań pokazały, że główną rolę w przyłączaniu rodnika tlenowego była łatwość rozkładu celulozy po wpływem minimalnych ilości ciepła oraz rozszczepienie reakcji.
A.J. Dyakonov, D.A. Grider.
Keywords: Badania pożarnicze; materiały celulozowe; tlenie; włókna