Działania straży pożarnych przy ogniu
Przedstawiono działania straży pożarnych jakie przeprowadzano w latach 20-tych XX wieku w RP m.in. czynno ści strażaka przybyłego do pożaru,gaszenie ognia przed przybyciem straży, czynności strażaków w remizie, dążenie straży do miejsca pożaru. Omówiono akcje straży na miejscu pożaru oraz czynności straży po zlokalizowaniu pożaru.
Keywords: Taktyka walki z pożarami; Historia pożarnictwa; Kierowanie; Akcja ratowniczo-gaśnicza