Środki zapobiegające powstawaniu pożarów (Nakładem autora przy finansowej pomocy Głównego Związku Str. Poż. R.P. i Magistratu stoł. m. Warszawy, 1927. -)
[Przedstawiono środki zapobiegające powstawaniu pożarów jakie stosowano w latach 20-tych XX wieku w RP. Wyróżniono II grupy: ochrona przed pożarami, powstającymi pod wpływem zjawisk przyrody (systemy piorunochro nów, zapobieganie samozapaleniu się). II grupa to zapo bieganie pożarom powstającym z przyczyn zależnych od woli ludzkiej (środki ostrożności przy obchodzeniu się z ogniem, obrona przed podpalaniem, zapobieganie pożarom od ogrzewania, zabezpieczenie od iskier, przechowywanie łatwopalnych płynów). Zapobieganie pożarom masowym.]
Keywords: Pożary masowe; Podpalenia; Ochrona przeciwpożarowa; ochrona odgromowa