The properties of compressed gases foams. Właściwości pian na gaz sprężony (2000. -)
[Opis systemu CAFS (Compressed Air Foam System). W systemie tym powietrze lub inne gazy pod ciśnieniem są mieszane z roztworem środka pianotwórczego, w celu wytworzenia piany. Metoda umożliwia otrzymanie pian przy niskim stężeniu środka pianotwórczego (poniżej 3-6 %). Zastosowanie tej metody jest korzystne ze względu na niskie koszty środków pianotwórczych, skrócenie czasów gaśniczych, zmniejszenie ilości wody wymaganej do gaszenia oraz jakości otrzymanej piany.]
M. Sobolewski, B. Król, A. Mizerski.
Keywords: Środki gaśnicze pianotwórcze; systemy gaśnicze; Środki gaśnicze i neutralizujące