Use the zone - type model on evaluating fire growth in the bookshop (2000. -)
Opisano dwuwarstwowy model pożaru umożliwiający ocenę szybkości wzrostu pożaru w pomieszczeniu. Jako pomieszczenie wykorzystano pokój o obj.= 140m3 i dużym obciążeniu ogniowym symulujące warunki istniejące w księgarni (trzy otwory okienne). Badano powierzchnię pożaru, temperaturę, położenie garącej warstwy, gęstość dymu, widzialność i przepływ masy.
M. Konecki.
Keywords: Badania pożarnicze; magazyny; Pożary wewnętrzne; Symulacja