Analiza bezpieczeństwa pożarowego w Zakładzie Dużego Ryzyka „Magazyn - Konimpex Sp. z o.o.” Koło, ul. Klonowa 15, 62-600 Koło (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Tematem pracy była analiza bezpieczeństwa pożarowego w Zakładzie Dużego Ryzyka „Magazyn - Konimpex Sp. z o.o.” Koło, ul. Klonowa 15, 62-600 Koło. Cel pracy zrealizowano poprzez przeprowadzenie analizy bezpieczeństwa pożarowego w istniejącym zakładzie dużego ryzyka w zakresie zgodności z obecnie obowiązującymi przepisami przeciwpożarowymi oraz techniczno – budowlanymi. W ramach pracy odniesiono się do ogólnej oraz pożarowej charakterystyki obiektu. Kolejnym etapem było przeprowadzenie analizy bezpieczeństwa pożarowego metodą sześciu kroków tj. identyfikacja źródeł pożarowych, identyfikacja ludzi zagrożonych pożarem, usunięcie lub zmniejszenie zagrożeń pożarowych, określenie kategorii ryzyka, ustalenie czy istniejące warunki dotyczące bezpieczeństwa pożarowego są zadowalające oraz archiwizacja wyników i ustaleń. Z przeprowadzonego badania wynika, że warunki dotyczące bezpieczeństwa pożarowego w obiekcie są zadowalające. Duży wpływ na taką ocenę miały systemu oraz urządzenia przeciwpożarowe zastosowane w obiekcie. W celu poprawy poziomu bezpieczeństwa zaproponowano zastosowanie w obiekcie termowizji jako systemu monitoringu pożarowego oraz dynamicznego oświetlenia ewakuacyjnego. [Streszczenie Autora]
Kamil Jasiński ; promotor bryg. dr inż. Mariusz Pecio.
Keywords: Bezpieczeństwo pożarowe budynków; magazyny; Województwo wielkopolskie