Badanie szybkości rozwoju pożaru w wybranym obiekcie budowlanym za pomocą modelowania strefowego (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Celem pracy dyplomowej „Badanie szybkości rozwoju pożaru w wybranym obiekcie budowlanym za pomocą modelowania strefowego'' było określenie jak wentylacja (położenie i wielkość otworów wentylacyjnych) oraz zmiany wartości parametrów materiałowych (moc, emisja cząstek dymu i CO) wpływają na zmiany środowiska układu pomieszczeń, określone temperaturą, toksycznością i gęstością zadymienia. Pierwsza część porusza teoretyczne zagadnienia związane z rozwojem pożarów wewnętrznych, wykorzystaniem modelowania w inżynierii bezpieczeństwa pożarowego oraz opisano model CFAST. Dodatkowo poddano analizie statystki pożarowe w Polsce. W części drugiej scharakteryzowano wybrany obiekt budowlany oraz opisano specyfikę wybranych źródeł pożaru i warianty wentylacji. Stworzono modele pożarów i przedstawiono oraz przeanalizowano otrzymane wyniki. Zbadano wpływ paliwa i wentylacji na dynamikę rozwoju pożaru oraz dostępny czas na ewakuację. Powyższa praca pozwoliła określić, że dobra wentylacja wpływa na szybszy przyrost temperatury w pomieszczeniu objętym pożarem, a brak wentylacji prowadzi do skrócenia czasu na ewakuację wskutek wzrostu gęstości i toksyczności dymu, niezależnie od mocy pożaru. Duża moc pożaru w warunkach dobrej wentylacji prowadzi do rozgorzenia w ciągu kilku minut. W związku z dużymi stratami ciepła pożar małej mocy, w warunkach dobrej wentylacji, może przez kilkanaście minut nie osiągnąć warunków krytycznych, jednak taki sam pożar w warunkach deficytu tlenowego jest w stanie przekroczyć warunki brzegowe wielokrotnie szybciej, w czasie porównywalnym do pożarów dużej mocy. [Streszczenie Autora]
Krzysztof Harasimowicz ; promotor Marek Konecki, prof. uczelni.
Keywords: Pożary - rozprzestrzenianie się; Pożary budynków