Analiza technik gaszenia pożarów instalacji fotowoltaicznej przy użyciu urządzenia gaśniczo-tnącego (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Dynamiczny postęp technologiczny i zmiana priorytetów energetycznych przyczyniły się do znacznego wzrostu ilości zainstalowanych instalacji fotowoltaicznych w Polsce. Systemy PV są stosunkowo nową technologią, w wyniku czego ratownicy jeszcze nie posiadają doświadczenia oraz wypracowanych praktyk związanych z technologią solarną. W związku z powyższym, instalacje fotowoltaiczne podczas działań ratowniczych mogą potencjalnie utrudnić prowadzenie akcji, a także narazić ratowników na niebezpieczeństwo utraty zdrowia. W niniejszej pracy przeanalizowano skuteczność systemu gaśniczo-tnącego na podstawie otrzymanych wyników badań z Laboratorium Wysokich Napięć Instytutu Energetyki w Warszawie. Oszacowano także zagrożenia związane z instalacjami fotowoltaicznymi w oparciu o przegląd aktualnej literatury przedmiotu. System ten zaproponowano jako nowoczesny i bezpieczny sposób gaszenia instalacji fotowoltaicznych. Ponadto, na potrzeby poniższej pracy przeprowadzono szczegółowy przegląd technik gaszenia i procedur, a także zweryfikowano liczbę zdarzeń związanych z pożarami instalacji fotowoltaicznej na podstawie przeglądu badań naukowych i literatury przedmiotu. [Streszczenie Autora]
Michał Goralewski ; promotor mł. bryg. dr inż. Norbert Tuśnio.
Keywords: Technika pożarnicza; Fotowoltaika; Akcja ratowniczo-gaśnicza