Badanie możliwości wdrożenia rozwiązań niwelujących ryzyko występowania nowotworów w Państwowej Straży Pożarnej (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
W pierwszym rozdziale pracy dokonano przedstawienia zagrożeń dla zdrowia w pracy strażaka. Drugi rozdział to omówienie świadomości strażaków na źródła zagrożenia i propozycje wprowadzenia zmian zmniejszających ryzyko oddziaływania szkodliwych substancji. W trzecim rozdziale omówiono organizacje obecnie obowiązujących aktów prawnych w Państwowej Straży Pożarnej pod kątem profilaktyki zdrowotnej, bezpieczeństwa i higieny służby oraz wyposażenia w środki ochrony indywidualnej. W kolejnym rozdziale przedstawiono i omówiono przeprowadzone badanie ankietowe wśród strażaków Państwowej Straży Pożarnej. W badaniu pytano strażaków o czynności i środki, które mogłyby zmniejszyć ryzyko narażenia na szkodliwe czynniki rakotwórcze. We wnioskach omówiono wyniki badań i przedstawiono propozycje zmian, które mogłyby zmniejszyć ilość czynników rakotwórczych w służbie strażaka Państwowej Straży Pożarnej. [Streszczenie Autora]
Marcin Gęsicki ; promotor st. kpt. dr inż Piotr Tofiło.
Keywords: ochrona zdrowia; Ryzyko zawodowe; Strażacy