Wpływ niekorzystnych zjawisk towarzyszących ratownikom specjalistycznych grup ratownictwa wodno-nurkowego na przebieg działań operacyjnych (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Rozważania zawarte w przedstawionej pracy dyplomowej obejmuje tematykę związaną z nieko-rzystnymi zjawiskami, które podczas wykonywania działań operacyjnych przez nurków Krajowego Systemu Ratowniczo-Gaśniczego, są dla nich najbardziej uciążliwe i mają niekorzystny wpływ na ich przebieg. Opracowanie składa się z części literaturowej oraz części badawczej. W części literatu-rowej zawarto teoretyczne aspekty poszczególnych czynników uciążliwych dla strażaków, zaś w części badawczej przedstawiono wyniki badania ankietowego. Zostało ono przeprowadzone wśród 51 ratowników służących w SGRW-N. Kolejne części opracowania to analiza przedstawionych wy-ników ankiet i wnioski. W wyniku przeprowadzonego badania dowiedziono, iż takie przeszkody jak upośledzenie zmysłów pod wodą, stres i presja nakładana na ratowników podczas działań, czynniki atmosferyczne jak np. gwałtowne burze, wywierają realny wpływ na strażaków ratujących ludzkie życie. Całość pracy zamyka rozdział podsumowujący te rozważania. [Streszczenie Autora]
Kacper Dobrowolski ; promotor dr Ewa Frankowska.
Keywords: Krajowy System Ratowniczo-Gaśniczy; Ratownictwo wodne; Działania operacyjne; Akcja ratownicza